Saça Sürülen Jöle ve Boya Gusle Mani Olur Mu?

Saça Sürülen Jöle ve Boya Gusle Mani Olur Mu?

Jölenin gusle mani olduğunu söyleyebilmemiz için, sürüldüğü saçın üzerinde tabaka oluşturması, altına suyu geçirmemesi lazımdır ki, jöle gusle manidir diyebilelim. Yani soru, ‘Sürüldüğü saçın üzerinde tabaka teşkil ediyor mu, yıkanırken üzerine dökülen suyun saçı ıslatmasını önlüyor mu?’ sorusudur. Önlüyorsa, yani saçın kuru kalmasına sebep oluyorsa, iddia doğru sayılır, jöle gusle manidir, denebilir. Şayet, yıkanırken suyun saçı ıslatmasına mani olmuyorsa, suyla birlikte o da akıp gidiyorsa, elbette böyle bir engelden söz edilemez, jöle gusle manidir denemez. Yanlış anlamayı önlemek için tekrar edelim: Başa dökülen suyla jöle de sabun köpüğü gibi akıp gidiyor, saçta jöle denen boyadan eser kalmıyor, böylece saçlar, baştan aşağı dökülen suyla ıslanıyorsa, jölenin gusle mani olduğunu iddia etmek doğru olmaz. Çünkü başa dökülen suyla jöle de akıp gidiyor, boyasız kalan saç suyla temasa geçiyor, temizlenmiş oluyor, saçta ve başta kuru kalmıyor. Bu durumda, başın ve saçın kuru kalmasına sebep olmuyor ki, gusle mani oluyor, diyelim.

Böyle bir tespiti, başına bunu sürenler daha iyi yaparlar. Jöle sürdükten sonra dimdik duran saçlar, suyun altına girince yine aynı şekilde dimdik duruyor, suyun saça temasına engel oluyor mu, yoksa su, jöleyi yıkayıp götürüyor, saçlar bundan sonra tertemiz halde ıslanıp yıkanıyor mu?.

Aslında bu ölçü, sadece jöle için değil, saça sürülen her türlü boya için geçerlidir. Saçı kuru bırakan her türlü boya gusle manidir, kuru bırakmayıp yıkanmasına engel olmayan boya ise gusle mani değildir.. Bu ölçü içinde baktığımızda, kınanın gusle mani olmadığını görmekteyiz. Çünkü kına yıkanırken akıp gitmese de, tabaka teşkil etmez. Saçların ıslanmasına mani olmaz. Ayakkabı boyasının da gusle mani olmadığını söylemek mümkündür. Çünkü o da tabaka teşkil etmez. Ancak kalın yağlıboyanın bulaştığı yerde tabaka teşkil edip altına suyun geçmesini önlediği için gusle engel olduğunu söylemek mümkündür. Gusülde ve abdestte önce suyun altına geçmesini önleyen kalın boyalar ve hamur gibi yapışkanlar sökülüp çıkarılarak satıh temizlenmeli, gusül böylesi engeller kaldırıldıktan sonra yapılmalı, demek tedbire daha uygun düşer.. (7)

7) Ahmed Şahin, Zaman Gazetesi, 22.04.2004

One comment

  1. Merhaba burak hocayla yaklaşık 5 yıldır tanışıklığım var gerçekten işini düzgün yapan üstadlardandır benim için. Havas konusunda tek geçerim gerçekten ilim irfan sahibi birisidir. Bana teyzemin gelinine halamın oğluna ve çevremde yakın bildiğim bir çok insana yardımcı oldu ve başarısı kesinlikle tartışılmaz. Ben çok sıkıntılar çektim zamanında başıma bir çok kötü olaylar geldi. İşlerim kötüleşti kazancım düştü daha sayılacak bir çok şey var anlatmaya kalksam roman olur. Demem o ki lafı fazla uzatmadan burak hocam bana vefk tılsımı hazırladı ve sıkıntım çok kısa sürede bitti iş böyle olunca bende güvenerek tüm çevreme akrabalarıma bile önerdim yönlendirdim. Allah eline koluna zeval vermesin. Telf: 05533718994

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

wp-puzzle.com logo